Invoerregels

De wetten voor vervoer van honden zijn voor de EU landen met ingang van 3 juli 2004 gelijkgesteld. Daarom heeft iedere hond die de grens over gaat vanaf die datum een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Tot nu toe mocht dat zowel met een duidelijk leesbare tatoeage als met een chip. Per 2 juli 2011 is de tatoeage echter niet meer toegestaan voor reizen binnen de EU, en is de chip dus verplicht! Daarnaast moet je hond tegen rabiës zijn ingeënt.

De Europese Unie heeft voor alle EU-landen het volgende bepaald: de standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt ook al was de periode van immuniteit nog niet verstreken. In plaats daarvan wordt de geldigheidsduur van de rabiësinenting vanaf nu bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter). Als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is kun je dus kosten besparen. En je hoeft niet ieder jaar naar de dierenarts voor een prik voordat je op vakantie gaat. Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over. Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

NB: ook voor Belgische honden die in eigen land naar de Ardennen op vakantie gaan, geldt dat zij een geldige rabiësinenting moeten hebben. Honden jonger dan 3 maanden Jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen Rabiës, maar  moeten vergezeld worden door de moeder, van wie het nog afhankelijk is, of er moet een verklaring afgegeven worden, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës. Het maximaal aantal honden bedraagt 5. Neem voor het meenemen van meer dan vijf honden even contact op met de Belgische ambassade.